Kolaborasi UMP dan Kolej Teknikal Yayasan Sabah dalam Program Kejuruteraan Jerman - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS) yang dahulunya dikenali sebagai Kolej Yayasan Sabah memeterai perjanjian dalam kerjasama akademik bagi Program Asasi membabitkan tiga Program Kejuruteraan Jerman-UMP hasil kerjasama dari Karlsruhe University of Applied Science (HsKA) Jerman dalam menawarkan program Dwiijazah pada 11 Ogos 2016 yang lalu di Putrajaya.