Saintis Muda Bawa Teknologi Fotovoltaik Ke SEMSAS - Saifful Kamaluddin, Muzakir; Paboh, Muhammad Halim; Syed Abd Aziz, Syed Mohd Akmal; Ismail, Mohd Rizal (Lensa Siswa, Radio Televisyen Malaysia (RTM 1), 2017)
KUANTAN, 5 Mei 2015 – Seramai 12 orang mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan (kepujian) Teknologi Bahan, Universiti Malaysia Pahang telah menjayakan khidmat masyarakat di Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS), Kuantan dengan bertemakan Lighting up the Community. Di antara pengisian program adalah pemasangan sistem lampu tumpu berkuasa suria dan perkongsian ilmu teori dan praktikal teknologi fotovoltaik bersama 78 orang pelajar tingkatan empat. Pengarah program, Dr. Saifful Kamaluddin bin Muzakir berkata, program ini adalah bertujuan untuk menarik minat pelajar sekolah menengah di dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), dan menggalakkan penglibatan golongan milenia di dalam usaha mempromosikan teknologi hijau.