UMP terima 2,153 mahasiswa baharu - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Seramai 2,153 mahasiswa baharu ditawarkan tempat bagi mengikuti 25 program pengajian lepasan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan setaraf bagi sesi akademik 2016/2017 di Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang berlangsung pada 28 Ogos 2016 yang lalu di Dewan Kompleks Sukan UMP Kampus Gambang.