Amanat - UMP, LIB (Berita Harian Sdn. Bhd., 2017)
Genapnya 15 tahun usia UMP pada hari ini perlu dimaknakan dengan keterampilan cemerlang organisasi dan warga Universiti ini secara menyeluruh dengan meliputi semua dimensi yang menyumbang kepada persepsi, tanggapan dan penilaian umum terhadap keunggulan dan ketulenan pencapaian kita. Lima belas tahun yang lalu, generasi perintis Universiti ini telah meletakkan asas yang menegakkan kedudukan UMP sebagaimana yang kita lihat dan rasai kini. Asas tersebut terus diperbaharui dan diperkukuh dalam setiap fasa perkembangan strategik dengan mengambil kira kedudukan dan keperluan semasa dan masa depan Universiti ini secara dinamik dan realistik.