Had Kifayah hasil kajian UMP dengan kerjasama Pusat Kutipan Zakat Negeri Pahang - UMP, PNC (2015)
Kuantan, 1 Jun- Pusat Bahasa Moden & Sains Kemanusiaan Universiti Malaysia Pahang (UMP) menganjurkan Persidangan Zakat dalam Pembangunan Ekonomi Peringkat Kebangsaan 2015 bertemakan “Zakat Pemacu Ekonomi Ummah.”Perkongsian melibatkan pakar dalam sesi ucaptama, forum dan pembentangan 35 kertas kerja membicarakan tentang mekanisme penyelesaian kepada masalah kelemahan ekonomi umat Islam dan perjalanan, perlaksanaan dan amalan sistem ekonomi Islam khususnya zakat di Malaysia. Ianya juga berjaya membincangkan kaedah yang sistematik dan praktikal bagi memperkasa perlaksanaan sistem zakat di Malaysia dalam aspek penerimaan dan pengagihannya.