UMP jalin kerjasama dengan Universiti Kazakhstan - Nor Fadzillah, Zulkipli (2015)
Pekan,18 Mei– Universiti Malaysia Pahang (UMP) memperluaskan bidang akademik dan penyelidikan universiti ini apabila menjalinkan kerjasama strategik dengan Universiti Baishev Aktobe’s (UBA) , Kazakhstan baru-baru ini.