UMP jalin kerjasama dengan NIU tawar program dwi-ijazah - Emma Melati, Burhanuddin; Nurul Nadia, Nor Hamran (2015)
Amerika Syarikat, 11 Februari 2015 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) menandatangani memorandum perjanjian (MoA) dengan rakan strategik Northern Illinois University (NIU) bagi menawarkan program dwi-ijazah kejuruteraan teknologi untuk program Pembuatan, Elektrik dan Tenaga dan Alam Sekitar.