UMP jalin hubungan baik dengan IPT Amerika Syarikat bagi memperkasa bidang teknologi kejuruteraan - Emma Melati, Burhanuddin (2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjalinkan hubungan kerjasama dengan universiti di Amerika Syarikat dalam usaha memperkasa bidang teknologi kejuruteraan. Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim baru-baru ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Timbalan Provost University of Houston (UH), Dr. Jaime Ortiz bagi meningkatkan kualilti pengurusan dan pengetahuan dalam memperkasa bidang teknologi kejuruteraan.