UMP metrai kerjasama dengan ISN dan Silterra - UMP, PNC (2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjalinkan kerjasama dengan Institut Sukan Negara (ISN) bagi menerajui penyelidikan kejuruteraan sukan di Malaysia yang bakal memberi fokus terhadap penyelidikan berasaskan kejuruteraan untuk membantu atlet tempatan mencapai aras daya saing yang tinggi melalui pendekatan saintifik demi melahirkan atlet yang berprestasi tinggi. Pemeteraian persefahaman kedua-dua pihak ini bertepatan bagi mendukung aspirasi Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) serta Kementerian Belia & Sukan (KBS) untuk memartabatkan sukan tanah air melalui kerjasama strategik.