Pertemuan dua hala FTeK - LJM bincang teknologi kejuruteraan - Emma Melati, Burhanuddin (2016)
Program teknologi kejuruteraan di Malaysia masih dianggap baharu dan kini ianya mula ditawarkan di beberapa universiti teknikal termasuk Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerusi Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTeK). Pembentukan kurikulum program direka menggunakan prinsip-prinsip sains dan kejuruteraan bakal memenuhi keperluan negara terutamanya dalam menyelesaikan masalah industri.