Majlis Anugerah Sukan MASUM 2008 - UMP, PNC (2009)
Detik-detik penubuhan MASUM adalah pada tahun 1974 atas dorongan dan inisiatif pegawai-pegawai sukan universiti pada ketika itu untuk mengadakan pertandingan sukan di kalangan kakitangan universiti tempatan. Pertandingan mi adalah merupakan permulaan terhadap perhubungan kesukanan di antara universiti tempatan dan pada tahun berikutnya (1975), sukan di antara pelajar-pelajar universiti telah diadakan. Pada ketika itu, sukan antara pelajar dan permainan yang dipertandingkan dibincangkan secara ad-hoc dan pembiayaan sukan tersebut diagihkan sama rata di kalangan ahli melalui yuran caruman ketika itu.