Fokus strategi UMP menjadi universiti teknologi terunggul - UMP, PNC (2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) sedang beralih ke fasa Menjana Kegemilangan’ yang bermula tahun ini sehingga 2020. Kegemilangan hasilnya kelak akan menjadikan universiti ini sebuah universiti teknologi terunggul dengan menyediakan pendidikan, penyelidikan dan perkhidmatan bertaraf dunia dalam ekosistem kejuruteraan dan teknologi kreatif dan inovatif yang memaksimumkan potensi insan untuk manfaat masyarakat.