Buku Program Kejohanan Badminton PERTAP 2010 - UMP, PNC (2010)
Persatuan Badminton KDYMM Tengku Ampuan Pahang(PERTAP) ditubuhkan pada tahun 1975 di bawah naungan KDYMM Sultan Pahang. Objektif penubuhan persatuan inii adalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara persatuan wanita di Negeri Pahang melalui aktiviti sukan clan riadah. Sambutan yangditerima setiap kali perlawanan dan kejohanan diadakan amat menggalakkan. Melalui aktiviti sebegini juga dapat mengeratkan hubungan di antara keluarga di raja dengan masyarakat clan rakyat jelata Negeri Pahang Darul Makmur.