Lepasan KV tanpa SPM tak layak ikuti program ijazah - Basir, Zahrom; Meor Ahmad Nasriin Rizal, Ishak; Siti Sarah Aina, .; Siti Syahirah, Suhaimi (Berita Harian Sdn. Bhd., 2017)
Pelajar lepasan Kolej Vokasional (KV) tidak layak melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda meskipun mempunyai Diploma Vokasional Malaysia (DVM) kerana universiti awam (UA) tidak mengiktiraf diploma terbabit.