UMP jalin kerjasama dengan 3 sekolah kluster - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menjalinkan hubungan kerjasama dengan tiga buah Sekolah Kluster iaitu dengan Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib (SMART), Sekolah Kebangsaan (P) Methodist, Kuantan (MGS) dan Sekolah Kebangsaan Bandar Dua Paloh Hinai Pekan.