“Universal Qibla and Prayer Time Finder” - Mohd Zamri, Ibrahim (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Perkembangan sistem pengangkutan masa kini memudahkan manusia bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, bagi penganut agama Islam, mereka tetap perlu mengerjakan solat lima waktu tanpa mengira masa dan tempat. Kebiasaannya, mereka perlu membawa jadual waktu solat, kompas serta buku rujukan arah kiblat setiap kali ingin pergi bermusafir. Oleh itu, agak sukar untuk mengetahui arah kiblat dan juga waktu solat di tempat yang mereka tuju. Antara teknik terdahulu yang biasa digunakan bagi mengetahui arah kiblat dan waktu solat adalah menggunakan batang kayu yang dipacakkan di bawah sinar matahari. Kini, melalui penyelidikan dan penemuan dalam bidang astronomi telah banyak membantu dalam penentuan waktu solat serta arah kiblat.