UMP tawar 30 biasiswa ijazah sarjana dan ijazah kedoktoran - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Warga negara Malaysia dan individu luar negara yang bekelayakan dipelawa memohon biasiswa yang ditawarkan Universiti Malaysia Pahang (UMP) bagi pembiayaaan pengajian peringkat sarjana dan kedoktoran di universiti berkenaan.