UMP tingkat kesedaran sumber terbuka (open source) - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menyahut saranan kerajaan untuk menggunakan perisian terbuka sebagai langkah bagi menyuburkan lagi industri teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) tempatan serta merancakkan lagi budaya mencipta di negara ini.