UMP terbit buku cara hidup suku kaum Semai Haknuk - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Buat julung kalinya, Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah mengadakan Majlis Pelancaran Buku Haknuk dan Perasmian Karnival Usahanita UMP oleh Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Puan Pahang Tengku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar pada 16 Jun 2009 di Dataran Canseleri, UMP.