100 sertai jelajah berbasikal promosi Pahang - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Sebagai menyahut cabaran dan mahu membuktikan Pahang benar-benar negeri bertuah, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kesenian Warisan Negeri dan Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal Wanita Pahang, Yang Berhormat Dato’ Haji Shafiq Fauzan Sharif bersama-sama 100 peserta termasuk 20 pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP), Associated Cyclosportif Trekkers (ACT) dan beberapa kelab berbasikal tempatan dan Singapura menyertai Jelajah Berbasikal 24 Mac 2009 yang lalu.