Penyelidik UMP bangunkan sistem pembekalan air di kawasan luar bandar - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Masalah bekalan air bersih masih dihadapi penduduk di sesetengah penempatan luar bandar termasuk perkampungan Orang Asli kerana projek penyaluran air terawat ke kawasan berkenaan membabitkan kos tinggi serta tempoh lama disiapkan.