UMP universiti teknikal pertama ada tiga pasukan PALAPES - UMP, LIB (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Kuantan: Buat julung kalinya Universiti Malaysia Pahang (UMP) menganjurkan Perbarisan Ulung Komandan yang disertai oleh ketiga-tiga Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) UMP membabitkan seramai 276 pegawai kadet.