Warga UMP harus ambil iktibar daripada krisis ekonomi global – Najib - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2009)
Perhatian seluruh dunia pada masa kini telah tertumpu kepada soal krisis kewangan yang sedang melanda Malaysia. Krisis kewangan yang melanda Malaysia telah bermula dengan krisis sektor sub-prima (sub primer sector) di Amerika Syarikat dan melarat kepada krisis sistem kewangan di AS dan Eropah dan daripada krisis kewangan akhirnya menjadi krisis ekonomi dunia yang paling serius dan dahsyat sejak era deprasi pada tahun 1930 dahulu.