Sumbangan perpustakaan dalam penarafan universiti - Kamariah, Gono (Perpustakaan UMP, 2016)
Penarafan Instituti Pengajian Tinggi (IPT) bermula pada 1983 apabila laporan mengenai kolej terbaik di Amerika Syarikat dikeluarkan oleh US News and World Report 1. Kewujudan pelbagai sistem bagi mengukur kelebihan dan kehebatan sesebuah universiti menunjukkan betapa penarafan universiti menjadi satu tren yang dikejar oleh kebanyakan universiti di dunia. Justeru tidak hairanlah sekiranya penarafan universiti merupakan salah satu agenda yang dipandang serius oleh kerajaan bagi meningkatkan prestasi akademik dan penyelidikan di institutsi pengajian tinggi Malaysia di mata dunia.