UMP jalin kerjasama dengan Asahitechno - UMP, LIB (Utusan Melayu (M) Berhad, 2016)
Kuantan- Universiti Malaysia Pahang (UMP) memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Syarikat Asahitechno Co. Ltd (Asahiteahno); Jepun melibatkan usahasama pendidikan dan penyelidikan kedua-dua belah pihak.