Kerjasama strategik UMP, syarikat Jepun - Shahrinnahhar, Latib (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) mengadakan kerjasama strategik dengan syatikat dari Jepun, Asahitechno Co Ltd (Asahitechno), bagi membolehkan kedua-dua pihak menjalankan kajian dan penyelidikan (R&D) dan pembangunan bersama.