Pendidikan fleksibel mendokong pembelajaran sepanjang hayat - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Pembelajaran sepanjang telah menjadi satu inisiatif kerajaan dalam mendepani cabaran untuk lanskap pembangunan negara yang utuh. Ia juga merupakan usaha ke arah pendemokrasian pendidikan dalam membentuk rakyat Malaysia yang berpengetahuan menerusi penguasaan ilmu, kemahiran dan keterampilan sama ada secara formal atau tidak formal berdasarkan pengalaman kerja atau semasa menjalani latihan. Golongan bekerja yang tidak berpeluang sebelumnya dapat meneruskan hasrat mereka untuk belajar dan mendapat pendidikan dengan pelbagai kaedah secara eksekutif, pembelajaran jarak jauh, e-pembelajaran, pembelajaran di tempat kerja, pembelajaran separuh masa atau mengikuti program pembangunan profesional.