UMP dan Yayasan Sabah jalin hubungan kerjasama akademik - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Yayasan Sabah (YS) memeterai jalinan kerjasama strategik dalam bidang pembangunan akademik terutamanya melibatkan tiga aspek utama iaitu menubuhkan Pusat Asasi (Foundation Centre), penawaran biasiswa dan felo yayasan ini.