UMP bakal jalin kerjasama dengan Purdue University - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) menandatangani surat niat (LoI) dengan Purdue Polytechnic, Purdue University pada 16 November 2015 yang lalu sebagai usaha dalam menjalinkan kerjasama dalam bidang penyelidikan dan inovasi, program pertukaran pelajar dan staf serta dalam bidang akademik termasuk menawarkan khidmat nasihat dalam aspek-aspek pengajaran dan pembelajaran.