UMP sentiasa relevan dalam pasaran pengajian tinggi negara - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Seramai 2,274 mahasiswa baharu Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan 300 mahasiswa untuk program Diploma hadir mengikuti Majlis Amanat Naib Canselor UMP dan Lafaz Ikrar Mahasiswa sempena Minggu Induksi Pelajar baharu (MINDS) yang berlangsung pada 3 Septemebr 2015 yang lalu ini di Dewan Kompleks Sukan UMP Kampus Gambang.