Program Soft Skills Dan Klinik Soft Skills: Konsep Dan Kaedah Pelaksanaan Ke Arah Membentuk Sikap Graduan Berdaya Saing - Haslinda, Hashim; Muhammad Nubli, Abdul Wahab; Anita, Abdul Rani; Aini, Ahmad (2006)
Kecemerlangan graduan dalam aspek teknikal dan kejuruteraan tidak mencukupi untuk berhadapan dengan kehendak dan cabaran industri. Soft Skills adalah keperluan yang dikenalpasti penting kepada graduan. Untuk membangunkan Soft Skills, program ini perlu dimasukkan dalam kurikulum pembelajaran di institusi pengajian tinggi secara langsung samada secara implisit dan eksplisit. Konsep perlaksanaan program yang berterusan, menyeluruh, menggunakan semua sumber pembelajaran, tiada tambahan kurikulum, penilaian prestasi dalam dan luar kelas serta hubungan berterusan dari industri, merupakan ciri utama program ini. Pelajar yang tidak berupaya membentuk Soft Skills mereka melalui aktiviti primer yang dijalankan dikehendaki mengikuti program khusus Klinik Soft Skills yang menggunakan pendekatan modifikasi tingkahlaku Pelaksanaan program ini selama 2 bulan terhadap 2 kelompok responden mendapati, 70% daripada mereka yang mengikuti klinik ini berupaya mengubah Soft Skills kepada yang dikehendaki. 30% daripada mereka perlu mendapatkan bimbingan lanjut untuk membolehkan mereka trampil dalam program Soft Skills. Kesimpulannya, program Soft Skills dan klinik Soft Skills berupaya membina ketrampilan pelajar dan perlu dilaksanakan secara konsisten