Emeritus Profesor Dr. Robin W.King dalam Syarahan Kejuruteraan Teknologi - UMP, LIB (Penerbit UMP, 2015)
Bidang kerjaya sebagai jurutera dan teknologis kini mula mendapat perhatian dan umum mengetahui jurutera banyak menggunakan pengetahuan saintifik, mereka bentuk dan membina alat-alatan teknikal serta sistem. Manakala teknologis pula banyak berkait rapat dengan menyelaras bahan, tenaga manusia dan jentera dalam bagaimana membangunkan sesuatu projek yang berkualiti.