Sikap Dan Peranan Pencerap Muslim Semasa Gerhana Menurut Hadith - Mahamarowi, Omar; Mohd Faizal, Jani; Mohd. Jais Anuar, Ahmad; Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Salam Sdn. Bhd., 2016)
Gerhana bulan dan matahari merupakan salah satu daripada fenomena astronomi yang menarik. Seluruh dunia menantikan ketibaannya. Pencerap kebiasannya akan datang bagi membuat pemerhatian dan rakaman fenomena ini, dengan sikap dan sambutan yang pelbagai. Di dalam agama Islam, nabi telah meletakkan beberapa panduan bagaimanakah sikap dan peranan pencerap Muslim semasa fenomena tersebut. Kajian ini merupakan satu analisis tematik mengenai sikap dan peranan Muslim semasa berlakunya gerhana matahari.