UMP terokai peluang kerjasama dengan University of Houston Amerika Syarikat untuk program Teknologi Kejuruteraan - Emma Melati, Burhanuddin; Nurul Nadia, Nor Hamran (Penerbit UMP, 2015)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) bakal menjalinkan kerjasama dengan University of Houston (UH) yang merupakan salah satu universiti terkemuka di Amerika Syarikat yang menawarkan program teknologi kejuruteraan.