Subjek hubungan etnik eratkan perpaduan kaum - Hasnah, Hussiin (Penerbit UMP, 2013)
Peranan pihak Kementerian Pengajian Tinggi menjadikan Kursus Hubungan Etnik sebagai kursus wajib di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) merupakan satu langkah yang bijak dan patut dipuji. Ia dilihat sangat penting bagi memupuk kesedaran etnik dalam masyarakat pelbagai kaum kepada generasi muda di negara ini. Ini kerana ia bukan sahaja melibatkan aspek teori malahan praktikal untuk diamalkan dalam kehidupan harian. Selain itu, kursus ini dapat memenuhi keperluan masyarakat dan aspirasi kerajaan bagi membentuk masyarakat yang harmoni dan bersatu. Bagi merealisasikan cita-cita tersebut peranan IPT amatlah penting sebagai batu asas untuk memperkasakan hubungan etnik di negara ini pada masa akan datang.