In-Smartive semarakkan kolaborasi UMP-UTY - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2013)
Tatkala kebanyakan rakan sekampus pulang ke kampung halaman masing-masing untuk menikmati cuti akhir semester mereka, seramai 23 orang mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) daripada Kelab In-Smartive melalui rutin harian sebagai ‘orang kampung’ di Dusun Ngepring, Purwobinangun iaitu sebuah penempatan di pedalaman Daerah Istimewa Yogyakarta bersama keluarga angkat masing-masing pada 30 Jun 2013 yang lalu.