Tukun tiruan bantu pelihara ekosistem hidupan - Gan, Leong Ming (Penerbit UMP, 2013)
Pulau Tioman diiktiraf sebagai antara 10 pulau tercantik di dunia yang mempunyai banyak hidupan marin termasuk terumbu karang berwarna-warni. Pulau ini sentiasa menjadi daya tarikan serta menggamit kehadiran pelancong sama ada dari dalam mahupun luar negara.