Nilai-Nilai Lestari dalam Tamadun Melayu - Normah, Othman; Hood, Mohd Salleh (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2009)
Kertas kerja ini melihat kehidupan masyarakat orang Melayu dari beberapa aspek di mana terdapat unsur-unsur nilai murni yang kekal dalam kehidupan mereka walaupun telah menerima pendidikan tinggi. Fungsi nilai-nilai murni ini mempunyai ciri-ciri tertentu: hubungan yang luhur dengan segala alam semesta, makna yang sejagat dalam kehidupan manusia keseluruhannya, fungsi praktikal dalam kehidupan harian, daya tahan dan kesinambungan hidup individu sebagai anggota masyarakat. Kajian tertumpu pada usaha melihat kenyataankenyataan tersebut melalui contoh-contoh tertentu dalam kajian kes mengenai beberapa orang subjek yang terdiri dari orang-orang Melayu yang maju melalui pendidikan tetapi masih mengekalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan harian mereka. Dapatan kajian menggambarkan unsur-unsur yang khusus terdapat dalam peradaban Melayu.