Peraturan Kejatuhan dan Kebangkitan Masyarakat Menurut Al-Quran dan Perkaitannya dengan Hukum Sebab-Musabab dalam Ilmu Usul Fiqh - Mansor, Sulaiman (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Tulisan ini akan merungkai peraturan di sebalik kebangkitan dan kejatuhan masyarakat manusia sepertimana yang dipaparkan dalam al-Quran. Peraturan tersebut dikenali sebagai peraturan sebab dan musabab, sama sepertimana yang ditemui dalam ilmu usul fiqh. Oleh kerana itu, tulisan ini akan turut menjelaskan perkaitan antara kedua-dua konsep daripada dua laras yang berbeza ini. Menerusi pengetahuan berkaitan perkaitan ini ia dapat membantu dalam mengenalpasti perkara-perkara asas di sebalik perjalanan kebangkitan dan kejatuhan sesebuah masyarakat dengan lebih terperinci. la secara tidak langsung dapat membantu dalam merungkai keperluan dalam usaha membangunkan masyarakat dan mengelakkan kejatuhan khususnya dalam konteks pembinaan masyarakat Malaysia hari ini.