Mekanisme Pendidikan Insan dan Ciri-Ciri Kekuatannya Berdasarkan Analisa Ayat-Ayat Al-Qur'an Terpilih - Mohamad Hilmi, Mat Said (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Tulisan mi akan mengutarakan sam mekanisme pendidikan insan berasaskan ciri-ciri kekuatan mereka menurut pandangan al-Qur'an dan al-Sunnah. Kajian mi adalah bertujuan menunjukkan bahawa pendidikan insan yang sebenarnya sebagaimana yang dijelaskan oleh Allah S.W.T di dalam kitab-Nya. Kegagalan mariusia dari menuruti kaedah sebagaimana yang diperjelaskan menerusi firman-Nya bakal mengakibatkan kepincangan berlaku di dalam masyarakat manusia hari im.Pendekatan yang telah dinukilkan oleh Allah S.W.T menerusi kitab-Nya ternyata adalah mekanisme terbaik untuk mengatasi segala permasalahan umat dan kaedah penjanaan akhlak serta sahsiah manusia.Kesediaan pihak yang terlibat dalam pembangunan insan mengaplikasikan modul yang berteraskan kepada tiga prinsip yang dinyatakan dalam artikel mi, dipercayai mampu rnembendung permasalahan sosial yang kini semakin membimbangkan. Dalam masa yang sama ia menjamin sahsiah mulia dalam kalangan masyarakat. Sesungguhnya keperluan terhadap pembacaan ayat-ayat-Nya, penganjuran program-program pendidikan insan, pembersihan jiwa dan kefahaman yang jim terhadap dua peninggalan agung Rasulullah S.A.W adalah pemangkin utama dalam diri setiap irisan beragamalslam.Hasilnya pembentukan generasi mapan yang bakal membangunkan negara di masa akan datang akan berjaya direalisasikan.