Aceh kembali bangkit - Zamzurina, Ahmad (Utusan Melayu (M) Berhad, 2016)
Masih segar dalam ingatan bagaimana gegaran gempa bumi berukuran 9.3 pada skala Richter mengubah Banda Aceh, Aceh menjadi padang jarak padang tekukur. Amukan tsunami 12 tahun lalu itu mengorbankan ratusan ribu nyawa dengan kedudukan geografi Aceh hampir hilang daripada peta dunia.