Ḥadd al-Kifāya (حد الکفاية): Cabaran Konseptualisasi Patuh Syariah dan Alternatif Panduan Garis Kemiskinan Negara - Hasan, Ahmad (Universiti Malaysia Pahang, 2015)
Konsep Ḥadd al-Kifāyah (HK) (Ar. حد الکفاية) atau Tahap Kecukupan Saraan (TKS) merupakan teori dan amali ekonomi fundamental yang berpaksikan pemikiran Islam yang telah terbentuk sejak dari zaman Nabi Muhammad SAW. Ia telah berjaya meletakkan garis panduan kifayah/kecukupan kepada individu, keluarga dan masyarakat di seluruh pelusuk jajahan Islam pada ketika itu. Konsep HK ini merupakan standard (piawaian) penting dalam penentuan standard kecukupan saraan bagi setiap ahli isirumah. Amalan teori HK digunakan bagi tujuan pembebasan kemiskinan ekonomi gologan fakir dan miskin dan meningkatkan tahap ekonomi mereka kepada tahap kifayah. Kertas kerja ini akan merungkai proses konseptualisasi HK/TKS berasaskan maṣādir (premier source) dan marāji’ (secondary reference) asas dalam literatur Islam klasik dan moden. Suatu kerangka kefahaman perlu dibangunkan dalam perkara ini bagi membolehkan istilah Had al-Kifayah menjadi istilah pilihan dan garis panduan terbaik bagi menggantikan istilah seperti perbelanjaan sara hidup (‘cost of living’ atau ‘living expenses’) yang digunakan oleh masyarakat sekular yang hanya berdasarkan perspektif kemewahan harta/ekonomi yang tidak selari dengan batas syariat. Perbahasan dan kaedah kifayah dari segi etimologi dan terma menemukan banyak rujukan yang dibahaskan oleh ulama silam dan semasa. HK pada asasnya adalah subjektif kerana ia tertakluk kepada masa dan tempat namun formula al-ma’rūf (Ar. المعروف ( adalah penyelesaian yang sangat dinamik bagi HK dalam teori ekonomi Islam. Kajian pengukuran HK ini juga berdasarkan kepada Classification of Individual Consumption According to Purpose (COICOP) oleh Bangsa-Bangsa Bersatu yang diselaraskan dengan Deklarasi Umum Hak Asasi Manusia 1948 yang tidak bertentangan dengan Islam. Bahagian kedua kertas ini mengesyorkan dapatan dari kajian Had al-Kifayah negeri Pahang 2012 sebagai garis panduan umum bagi tolakan zakat berdasarkan pengiraan HK/TKS yang patuh syariah dan menepati hukum ma’rūf atau ‘urf. Garis panduan ini juga boleh menjadi alternatif kepada kaedah tolakan yang selama ini tidak berpandukan HK yang disarankan oleh Islam.