Transformasi cabaran bangunkan Malaysia sebuah negara industri mindset - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2014)
CREATE: Tahun ini juga mempunyai makna yang besar kepada industri kereta nasional di mana genaplah 27 tahun model pertama Proton Saga dilancarkan dan bermulanya catatan sejarah perubahan ekonomi negara beralih kepada sektor industri pembuatan dan teknologi tinggi. Dalam membincangkan industri automotif negara, kita tidak boleh elak daripada menyentuh tentang Proton, yang mana Tun menjadi pelopornya. Pada pandangan Tun, bagaimanakah perkembangan Proton sehingga hari ini, adakah ia masih mengikut landasan dan hasrat sewaktu mula-mula Tun menubuhkannya dahulu serta adakah ia masih releven untuk masa kini dalam menaikkan industri automotif negara? TUN: Pada pendapat saya, sebelum kita dapat melihat perkembangan Proton seperti yang wujud pada hari ini, kita sebenarnya sudah pun terlibat di dalam industri automotif sejak tahun 1985 lagi. Sehingga sekarang, saya cukup berbangga apabila kita menguasai hampir kesemua bidang yang diperlukan untuk kita mencipta dan mengusaha industri automotif ini daripada mula hingga ke ahirnya produk.