UMP dan ECERDC anjur program motivasi perdana untuk calon UPSR luar bandar - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2014)
Dalam usaha membantu meningkatkan pencapaian pelajar sekolah luar bandar, Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama pihak Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Jaya dan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) menganjurkan program Motivasi Perdana UPSR 2014 bertempat di sekolah itu pada 16 Ogos 2014 yang lalu.