UMP jalin kerjasama dengan LYNAS dalam penyelidikan nadir bumi - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2014)
Perkembangan pesat Sains dan Teknologi membuka ruang bagi memperluas kajian berhubung potensi sumber tenaga baharu yang boleh dibangunkan serta dimajukan.