Syarahan Profesor rungkai sejarah legasi Islam di Negeri Pahang - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2014)
Dekan Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan (PBMSK), Universiti Malaysia Pahang (UMP) Profesor Dr. Abd. Jalil Borham berkongsi penyelidikannya dalam menjejaki tapak terawal legasi Islam di Malaysia bersempena Majlis Syarahan Profesor bertemakan “Wadah Transformasi Jati Diri Umat Gemilang” yang berlangsung di Dewan Astaka pada 12 Mac yang lalu.