Tiada bukti sahih - Aswany, Omar (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2016)
Pekan- Pembukaan tanah di Lembangan Ulu Tembeling bukan faktor utama Sungai Pahang semakin kering dan surut seperti digembar-gemburkan sesetengah pihak sebaliknya fenomena El-Nino berkemungkinan besar menjadikan situasi itu berlaku.