Banyak kebaikan, ada Omega-3 - UMP, LIB (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2016)
Kuantan- Patin sungai di Pahang terkenal dengan keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai habitat ikan ini.