Hargai Khazanah Bumi Tanah Liat - Mohd Yuhyi, Mohd Tadza (Penerbit UMP, 2013)
Tanah liat atau lempung adalah bahan mineral semula jadi yang mudah diperoleh di seluruh pelusuk bumi. Tanah jenis ini kebiasaannya berwarna, kuning atau kelabu. Ada kalanya, berwarna kehijauan atau kebiruan bergantung kepada komposisi kimia tanah liat tersebut. Walau bagaimanapun, sekiranya tiada dicemari oleh bendasing, kebanyakan tanah liat berwarna putih. Dari segi saiz pula, tanah liat adalah berbutir halus seperti tepung dan berbentuk kepingan-kepingan.