Peranan Sains Matematik dalam pembangunan negara - Mohd Rashid, Ab Hamid (Penerbit UMP, 2013)
Umumnya, bidang Sains Matematik ini dipandang oleh kebanyakan orang sebagai satu bidang yang agak sukar difahami dan dikuasai. Namun, kepentingannya tidak dapat disangkal khususnya dalam aplikasinya dalam kehidupan seharian daripada semudahmudah Matematik kepada yang terlalu kompleks sehingga memerlukan bantuan teknologi terkini seperti kalkulator mahupun teknologi komputer melalui perisian-perisian yang tertentu untuk menyelesaikan sesuatu masalah.